Luisteren en vertellen

Doel:Luisteren en vertellen. Loslaten. Improviseren. Samenwerken.

Vorm: De groep zit in een kring.

Tijd: 30 minuten.

Groepsgrootte: 12 personen.

Praatstok: De praatstok helpt om aandachtig te luisteren en ongestoord te vertellen. Degene die de stok in handen heeft vertelt en de anderen luisteren alleen. Door een mooie, symbolische stok te gebruiken wordt de aandacht intenser. De praatstok is een krachtig middel tot communicatie.

Opdracht: De groep vertelt samen een verhaal. De trainer begint bijvoorbeeld met:
‘Toen ik onder de beukenboom stond en boven mij het gele bladerdek zag wist ik dat ik mijn verjaardag in herfsttinten zou vieren. Ik raapte alvast wat bladeren op en besloot ter plekke dat ik mijn hele huis in herfst wilde tooien en dit seizoen omarmen met alles wat het geeft. Met mijn handen vol bladeren…’
Op dat moment geeft de trainer de praatstok aan een deelnemer, die het verhaal in enkele regels, waarin hij een nieuwe gebeurtenis openbaart, vervolgt. Hij sluit af met een open eind, waarop de volgende doorgaat.
De volgorde is vrij, dat is belangrijk, zodat niemand van tevoren een vervolg kan bedenken.

Aandachtspunt voor de trainer: Zorg ervoor dat het verhaal blijft lopen. Niets wat er eerder gezegd is mag ontkend worden. Iedereen voegt iets nieuws toe: een gedachte, een gevoel, een gebeurtenis.

Meer werkvormen voor communicatie vind je in mijn bibliotheek.