Griekse tragedie met de talking stick

Het was de eerste schooldag na de kerstvakantie in 2011 en ik gaf een workshop Griekse tragedie op een gymnasium aan 28 leerlingen.
De dag ervoor was ik uit Griekenland teruggekomen met mijn allereerste gemaakte talking stick. Ik besloot hem meteen te gebruiken.
In mijn workshop zou ik de leerlingen laten ervaren om een scene uit een Griekse tragedie te spelen en daarvoor had ik een scene uit de Wraakgodinnen, het derde deel van de Oresteia van Aischylos uitgekozen. Om die scene te kunnen spelen is het belangrijk dat ze het hele verhaal in grote lijnen kennen. Hoewel het toneelstuk natuurlijk in de klas behandeld was, wisten veel leerlingen niet veel meer dan een paar flarden.

Werkvorm

Ik liet ze met de talking stick het verhaal vertellen. Ieder die een stukje wist, nam de stok over en vertelde zijn deel. Dan ging de stok weer naar een ander. Ze vonden het leuk en deden de gordijnen dicht en omdat ik geen kaarsjes bij me had, verlichtten ze de spreker met hun mobiele telefoons. Het duurde toch nog wel even voordat het principe van de stok: ‘ in stilte luisteren’, in werking trad.

De kracht van de talking stick

Op een gegeven moment had de leider was de meest luidruchtige leerlingen de stok in handen om een stukje te vertellen. De veren die ik losjes onder een leertje had gestoken vielen op de grond. De hele klas brulde door elkaar heen, ‘dat hij mijn talking stick kapot gemaakt had’. Rustig zei ik dat het niet erg was, omdat ik ze niet goed had vastgemaakt. Hij pakte voorzichtig één voor één de veren van de grond en stak ze zorgvuldig weer onder het leertje. De klas werd stil. En het bleef nadien stil. Hij had laten zien wat aandacht en zorgvuldigheid was en hij had mijn stok gerespecteerd en daarmee mij.

We hadden een fantastische middag samen en maakten een mooie scene met rochelende en snurkende wraakgodinnen, die languit over de banken hingen. Op een gegeven moment kwam één van de leraressen een kijkje nemen en zij maande één van de leerlingen om vooral rechtop te gaan zitten. Ik kon nog net op tijd ingrijpen en zeggen dat hij juist een prachtige wraakgodin speelde.