Olijfhout

Olijfboom
Olijfhout schillen

Ik maak de talking sticks van olijfhout en walnotenhout van onze eigen bomen in Epidavros.

Olijfboom (Olea)

In de Griekse traditie is de olijfboom een vredesboom. De godin Irene (vrede), dochter van de stralende Zeus en de rechtvaardige raadgeefster Themis, werd met een olijftak in haar hand afgebeeld. De olijftak werd het symbool van de afloop van de oorlog. De boden die gestuurd werden om de vredesboodschap of wapenstilstand over te brengen, hielden een olijftak in hun hand: een onbetwist, heilig symbool, dat gerespecteerd werd.

In het oude testament is de olijf de boom van de hoop. Een duif brengt een olijftak naar de Ark als teken dat de zondvloed voorbij is.

De Keltische boomhoroscoop vertelt dat de olijf de boom van wijsheidis. Hij is de levensboom van degenen die op 23 september geboren zijn. De olijfboom houdt van de zon en warme gevoelens brengen hem tot leven. De olijf betekent vindingrijkheid en verzoening en het uit de weg gaan van agressie en geweld. Hij is terughoudend en tolerant en houdt zich vaak bezig met zijn medemens. Een vrolijk gemoed, een rustig karakter, inlevingsvermogen en uitgesproken rechtsgevoel helpen om situaties van de ander te begrijpen. De olijf moet zich kunnen uiten over alles en iedereen, maar als hij dat doet, doet hij dat met een galante discretie. Kan de olijf zijn ervaringen niet kwijt, dan zondert hij zich af. Om de lieve vrede te bewaren, doet hij snel concessies en kan dan worden afgeleid van zijn eigen doel. In de liefde tolereert hij de vrijheid van zijn partner. Hij staat voor intelligentie, boeken en het gezelschap van wijze mensen.

Er zijn veel soorten olijfbomen. Onze bomen hebben de Manaki olijf. Deze maken we in om te eten en we maken goudgele olijfolie van de vruchten. Olijfolie wordt ook gebruikt om te branden en geeft licht in duisternis. In de kleine monumentjes langs de wegen in Griekenland brandt altijd een lichtje in een lampje met olijfolie voor de overledene.  Na de olijvenpluk, in november, december en januari, snoeien we de bomen. Van de kleinere takken maak ik talking sticks en de rest verwarmt het huis in de winter in de open haard.

Walnotenhout (Juglans regia)

Volgens de Keltische boom horoscoop hebben mensen, die tussen 21 april en 30 april en tussen 24 oktober en 11 november geboren zijn, de walnotenboom als levensboom.

De walnoot is de boom van de hartstocht. Hij is edel, met een zeer brede intellectuele interesse. Zijn reacties zijn spontaan, zijn eerzucht grenzeloos. Hij heeft een onbuigzaam karakter, vreemd en vol tegenstellingen. Vaak egoïstisch, agressief en ontoegeeflijk. de walnoot is niet altijd geliefd, maar wordt vaak bewonderd en geniet groot gezag. zelden rust hij uit en hij laat anderen ook niet uitrusten. De walnoot is bereid zich vele dingen te ontzeggen als dat zijn uiteindelijk doel dichterbij brengt. Als hij echt iets wil, zet hij door tot het bittere einde. In hogere posities is hij een geniaal strateeg met een veelzijdig intellect. Zijn beroepsontwikkeling wordt gekenmerkt door vleit en ambitie, niet door goedkope populariteit. Hij is een ongebruikelijke partner, die in liefdesaangelegenheden zeer hartstochtelijk is en jaloers. Hij wil niets weten van compromissen en brengt veel verrassingen.
Al meer dan 2000 jaar worden walnoten aangeplant op kerkhoven als dodenboom.
In de Griekse oudheid het symbool voor wijsheid. Gewijd aan de prinses Carya, dochter van de Griekse God Dionysos, staat de boom bekend als orakelboom.
Daarnaast staat de walnoot symbool voor ambitie, strateeg en weinig flexibel.

Wij hebben op ons land in Epidavros twee grote walnotenbomen staan. Daar komt mijn walnotenhout vandaan. Toen ik een naam voor mijn bedrijf moest kiezen werd het Karidiès, dat walnotenbomen betekent. In september plukken we de walnoten en ook dit hout verwarmt het huis in de winter.

Bewaren

Bewaren

Karen de VriesKaren de Vries onthult talenten, drijfveren en verhalen.
Haar middelen zijn storytelling, talking sticks en theater.
In Nederland en Griekenland geeft ze creatieve workshops en coachings voor persoonlijke ontwikkeling en teamwork.