Talking sticks

Karen Agrafiotis – de Vries

‘Als je je verhaal vertelt dan bestaat het ook echt.’

Karen Agrafiotis - de Vries
Karen Agrafiotis - de Vries

Op een dag snoeiden we onze olijfbomen. Dimitris stond hoog in de boom takken te zagen. Ik zat onder de boom lekker in het zonnetje te genieten van de natuur. Ik speelde met de takken en begon één van de takken te schillen. Ik zag hoe mooi blank hij werd. ‘sAvonds thuis beschilderde ik de tak en samen versierden hem met veren en schelpen. Mijn eerste talking stick was geboren. Ik was zo blij als een kind. Ik was weer aan het spelen en maakte iets moois. Mijn creativiteit was weer wakker geworden. Ik leerde het hout te bewerken. Het duurde niet lang of ik richtte een hoek van de kamer in als werkplaats en verzamelde kralen, veren, schelpen, leer, verf en allerhande spullen om de stokken te versieren. En al snel kreeg ik mijn eerste opdracht, wat ik heel spannend vond. Ik genoot ervan om iets moois te maken dat ook andere mensen zou motiveren en inspireren om verhalen met elkaar te delen en naar elkaar te luisteren. Ten slotte werkte ik al meer dan 20 jaar in communicatietrainingen, dus het was een mooie volgende stap, ingegeven door de olijfbomen op een zonnige middag in januari 2011.

Karen de Vries (1955) verbindt mensen met elkaar door communicatieve vaardigheden, levendig en persoonlijk te presenteren, samen te werken, door storytelling en het gebruik van de talking stick.

Nadat ik mijn opleiding tot docent drama in 1981 had afgerond, werkte ik 10 jaar lang als actrice. Gepassioneerd vertelde ik de prachtigste verhalen, die de harten van de toeschouwers raakten. Voor Aristoteles was theater de loutering van de ziel. Voor mij was acteren ook een loutering. Ik genoot van de inspirerende samenwerking met het hele team, waardoor de voorstelling naar het eindresultaat voortgestuwd werd. Als mensen echt sensitief leren samenwerken, ontstaat er synergie. Toen ik later Griekse tragedies regisseerde, ontstond de voorstelling als vanzelf uit de tekst en uit de inleving in de personages, als alle intuïtieve haakjes met elkaar verbonden werden.

In mijn werk als trainingsactrice ontdekte ik dat communicatie, zowel verbaal als non-verbaal, een arm leven leidde in vele organisaties. Mensen spraken zich niet uit, ze durfden hun persoonlijke verhalen niet te vertellen. Door mijn creatieve en theatrale werkvormen hadden mijn cursisten de ervaring om weer mens te mogen zijn en ontdekten ze dat ieders verhaal belangrijk is. Dat leverde empathie en verbondenheid op.

Een heel krachtig middel om dat te bereiken is de talking stick. De talking stick verbindt en laat ons luisteren en spreken vanuit het hart. Omdat ik gegrepen ben door de symbolische en realistische werking van talking sticks, maak ik ze zelf, van het hout van onze olijfbomen in Griekenland. Mijn wens is dat mensen zich met elkaar verbinden, dat ze zichzelf durven te laten zien en met empathie naar het verhaal van anderen luisteren. Alleen zo kunnen we samenleven op deze prachtige planeet.

Karen geeft workshops waarin jij zelf jouw persoonlijke talking stick maakt.
Voor teams in organisaties geeft Karen workshops waarin ze de final touch aan hun eigen talking stick  geven en leren hoe er echte verhalen mee verteld kunnen worden in veranderingstrajecten, loopbaanontwikkeling, teamcoachings, ….

Karen schrijft  creatieve werkvormen in e-boekjes
Karen geeft presentatietraningen en is gesprekscoach voor lastige gesprekken.
Karen coacht je in  het ontdekken van je unieke talent en drijfveren.

Karen de Vries
info@karidies.com
0031 624700749
KvK Utrecht: 30169756

Karen de VriesKaren de Vries onthult talenten, drijfveren en verhalen.
Haar middelen zijn storytelling, talking sticks en theater.
In Nederland en Griekenland geeft ze creatieve workshops en coachings voor persoonlijke ontwikkeling en teamwork.

Talking stick 'Aarde'
Talking stick Meeuw
Talking stick Yin Yang